Nyheder Blog

Historiker skriver bog om de danske mormoner

Torsdag den 30. august 2012 udkom en helt ny bog om de danske mormoner, som har fået titlen De danske mormoners historie, og er skrevet af historikeren Jesper Stenholm Paulsen.

De Danske Mormoners Historie af Jesper Paulsen
Bogen er et resultat af flere års forskning, researcharbejde og interviews både i Danmark og i USA og beskriver perioden fra 1840 og frem til i dag. Det er første gang i Danmarkshistorien, at en bog beskriver dette religiøse mindretals historie fra dets ankomst i 1850 og op til nutiden. Dette skyldes bl.a., at rigtig mange danske mormoner emigrerede til USA og især til staten Utah, hvor mormonkirkens hovedsæde ligger, og tog den danske mormonhistorie med sig, hvilket har besværliggjort processen med at finde oplysninger om de danske mormoner. Det er dog lykkedes for forfatteren, og det er der kommet en både spændende og interessant historisk skildring ud af.
 
Bogens 272 sider, der tager udgangspunkt i kampen om de religiøse paragraffer i juni-grundloven af 1849 og baptisternes kamp for religionsfrihed, beskriver, hvad religionsfriheden og til tider manglen på samme op igennem de forskellige årtier har betydet for de danske mormoner.
 
Men bogen er mere end det, for det er også en skildring af et stykke Danmarkshistorie i en periode på over 160 år, set gennem danske mormonske øjne, der bl.a. fortæller om ulovlig udvisning af danske mormoner for at have forkyndt deres religion, retten til at være dansk mormon og folkevalgt politiker i Folketinget og danske mormoner som modstandsmænd under 2. verdenskrig, der trodsede lovgivningen og bl.a. hjalp danske jøder med at flygte til Sverige.
 
Bogen beskriver ganske enkelt hidtil ukendte sider af den danske mormonhistorie og er således en vigtig bog i den danske historieskrivning.

Gennemse Blog

Om: This blog is managed and written by staff of the Public Affairs Department of The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. The information here is reliable and accurate but should not necessarily be viewed as official statements from the Church. The purpose of this blog is to provide journalists, bloggers, and the public with additional context and information regarding public issues involving the Church. For official news releases and statements from the Church, visit MormonNewsroom.org.

Retningslinjer vedrørende omtale: Når der skrives om Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige, vær da venlig at bruge Kirkens fulde navn i den første henvisning. Se yderligere information om brugen af Kirkens navn i vore retningslinjer på internettet. »Retningslinjer.